En aquesta apartat m’agradaria parlar sobre la reinserció de les persones
drogodepents ja que és essencial saber si realment el fet de crear recursos i
tractaments per aquets, dona peu a una bona reinserció social a la societat.
Per començar voldria fer una petita definció del que s’enten per reinserció
social. Segons L’Observatori Europeu de les Drogues i Toxicomania (2013)
defineix la reinserció social com:
“qualsevol intervenció social amb l'objectiu d'integrar els antics o
actuals consumidors problemàtics de drogues a la comunitat”. Els tres «pilars»
de la reinserció social són l'habitatge, l'educació, i l'ocupació (inclosa la
formació professional). Altres mesures, com ara activitats d'assessorament i
d'oci, també poden ser utilitzades.
Tot i que l’abordatge de la drogodependencia consta de quatre fases (desintoxicació, deshabituació,
rehabilitació i reinserció). Trobo essencial centrarme en aquest últim ja que
és un aspecte clau per aconseguir una recuperació total dels drogodependents, ja
que el què es busca és la millora d’aspectes o barreres no relacionades amb les
drogues i el consum. Tot i així, considero que seria important que la
reinserció no es trobes en l’ultima part final del tractament sinó des d’un bon
començament, anar treballant aquest procés de recuperació per una millora en la
societat, en ell mateix…
Us poso un enllaç sobre una
notícia que parla de l'eficàcia de les Comunitats Terapèutiques en quant a la
reinserció d'aquets.
La FSC i la Universitat de Barcelonba publiquen un estudi on es demostra que 5 anys després de l'alta, un 50 % dels usuaris es mantenen abstinents.
Article
Seguiment de dependents de l'alcohol i/o de la cocaïna després de rebre tractament a una Comunitat Terapèutica : Estudi pilot.
A Espanya, les Comunitats Terapèutiques (CT) constitueixen un model de tractament comú a les addiccions, encara que a penes hi ha investigació sobre la seva eficàcia i la persistència dels seus èxits.
Objectius: Avaluar els efectes a curt, mitjà i llarg termini del tractament de l'addicció al alcohol o cocaïna a les CT de la "Fundació Salut i Comunitat".
Disseny: Estudi pilot descriptiu, amb un disseny seqüencial de cohort. es va aplicar una enquesta dissenyada ad hoc a 91 usuaris per conèixer la seva evolució en els diferents períodes de seguiment (1, 3, 5 o 10 anys després de seva sortida de la CT): variables sociodemogràfiques, d'ús de la / les substància / es psicoactiva / si relacionades amb l'estada a la CT.
Es descriu el canvi entre abans de la CT i en l'actualitat respecte a variables acadèmiques, laborals, de consum de droga / s, salut, adaptació sociofamiliar i comportament delictiu.
Resultats
Resultats: les cohorts van mostrar un patró previ relativament comú, rebent un tractament similar. els usuaris afirmen haver disminuït l'hàbit de consum freqüent de la droga principal, trobant un 48.9% que no ha recaigut ni tan sols mitjançant un consum ocasional de la / les droga / s.
Resultats: les cohorts van mostrar un patró previ relativament comú, rebent un tractament similar. els usuaris afirmen haver disminuït l'hàbit de consum freqüent de la droga principal, trobant un 48.9% que no ha recaigut ni tan sols mitjançant un consum ocasional de la / les droga / s.
També perceben haver millorat la seva salut i les seves relacions familiars, així com el comportament agressiu i problemes legals derivats del consum de droga / s. conclusions: després de la seva rehabilitació en una CT, els usuaris manifesten una disminució global del consum de drogues i perceben una millora a nivell de salut, família, violència i problemàtiques derivades del consum.
Font : Revista Addicciones , 2011 - Vol. 23 Nº, 4 Pàg. 289-298
Per finalitzar aquest post, una mica reflexió sobre la reinserció social;
Creieu que són suficients els recursos de reinserció social de Catalunya actualmente?
Creieu que són suficients les ajudes econòmiques de L’Administració, Generalitat…?
I per últim; creieu que la reinserció Social ha de ser una conseqüència de l’abstinència, o bés un procés continu o precursor de la deshabituació?
Personalment, encara que ens trobem en un moment complicat i que ha anat perjudicant cada vegada més el tercer sector, considero que caldria més finançament per part de l’Administració perquè aquestes entitats i associacions continuessin treballant. També, crec que el nombre de recursos que s’estipula a Catalunya és insuficient ja que molts d’ells són de curta durada, cosa que provoca que el % de reinserció sigui menys elevat. Finalment, penso que seria bo crear més recursos que oferissin eines de suport i activitats d’oci que siguessin utilts per la reinserció social, l’aprenentatge d’habilitat i que milloressin la conviviència.
Observatorio Europeo de las Drogas y las Toxicomanias. (2012). El problema de la drogodependencia en Europa. Informe Anual. Luxemburgo.
http://periferics.blogspot.com.es/2012/02/estudi-sobre-leficacia-de-les.html